Jdi na obsah Jdi na menu

BÝVALÝ KOSTEL sv. MARKÉTY I. díl

Minulý rok 25. – 26. 7. 2021 se naše skupina MYSTERY HUNTERS CZ po delší době vypravila za paranormálními jevy. K vyšetřování jsme si vybrali bývalý kostel sv. Markéty ve Zlaté Koruně. Andria strávila s divadelním souborem „Tygr v tísni“ před léty v historickém komplexu několik dnů a nocí, a o strašidelné zážitky, zde nebyla nouze. Takže není nad čím váhat. Co vše jsme během vyšetřování na sv. Markétě zažili a zjistili..?

 

ODKRYTÁ TAJEMSTVÍ sv. MARKÉTY

Díky nedobrovolnému pandemickému opatření, se naše aktivity za paranormálními jevy omezily na minimum. Až začátkem letních prázdnin roku 2021 přišlo uvolnění a konečně, po dlouhé době, je možné vyrazit do terénu. Nejdříve náš tým zvažoval, které místo bude pro vyšetřování nejzajímavější a nejvhodnější. Poslední dobou je počasí nevyzpytatelné a neradi bychom, kdyby nás nečas nemile překvapil pod širým nebem. Proto volíme historicky zajímavé a tajemné místo, kde nám nebude vadit, i kdyby venku trakaře padaly. Tím místem je bývalý kostel sv. Markéty ve Zlaté Koruně. 

 

POHNUTÁ HISTORIE

1--2-.jpgHistorie kostela sv. Markéty sahá hluboko do minulosti. V roce 1260 měl svést Přemysl Otakar II. u Kressenbrunnu důležitou bitvu proti uherskému králi, Bélovi IV. Král Přemysl přislíbil pánu Bohu, že pokud zvítězí, na jeho počest vystaví kotel a tak se také stalo. V den vítězství byl svátek sv. Markéty. Tudíž byl laický kostel Přemyslem Otakarem II. založen a po světici pojmenován.
Kostel sloužil laickým návštěvníkům a personálu kláštera, kteří nemohli navštěvovat klášterní chrám, vyhrazený pouze řeholníkům. V těch dobách zde nalezlo mnoho věřících duchovní útěchu, avšak netrvalo tomu dlouho. V roce 1420 byl kostel vydrancován a poškozen husity. Došlo k rozsáhlému požáru, který neušetřil ani přilehlý hospic, ve kterém tehdy skonalo mnoho nešťastníků. Pověst praví, že se sedm mnichů snažilo vražednému peklu uniknout, ale za bránou kostela byli chyceni a pověšeni na nejbližším stromě. 
Na sklonku XV. století byl kostel opraven, ale za panování Josefa II. v roce 1785 byla sv. Markéta uzavřena a tím také končil věhlas této laické svatyně. Vnitřní vybavení bylo odvezeno do jiných kostelů v okolí. V budově bývalého kostela byla zřízena textilní manufaktura, později nahrazená sirkárnou. Necitlivé úpravy a v horším případě i požáry, způsobené těmito provozy, postupně objekt devastovaly a zbavovaly ho někdejší podoby. Počátkem 90. let 20. století, by zde již málokdo hledal věhlasný svatostánek, poněvadž sloužil jako obytný dům. 
Ponurá historie kostela sv. Markéty s sebou nese mnoho dějů a dramat, jež se do základů nesmazatelně vepsaly, proto je pro náš tým tím pravým objektem k bádání. 

 

Sv. MARKÉTU NELZE PŘEHLÉDNOUT

V odpoledních hodinách 25. 7. 2021 plni očekávání, co vše nás na sv. 2--2-.jpgMarkétě čeká, jsme konečně stanuli v cíli. Rozsáhlou budovu, kde se snoubí gotika s barokními prvky, pro sv. Markéru tak typická a zvláštní architektura, nelze přehlédnout. 
Naše skupina MYSTERY HUNTERS CZ je po kupě, ale ještě chybí hlavní člen celé akce, který nám bude dělat po celou dobu při vyšetřování průvodce. Je jím syn paní majitelky. Netrvá dlouho, zaparkuje před námi auto s německou poznávací značkou a vystoupí z něho sympatický mladík Josef. Vřele nás uvítá, zašátrá v kapse pro klíč od Markéty a vpouští tu naši bandu do útrob bývalého kostela. Jen nastrčíme nos a pár prstíčků sobě ohřejeme, okamžitě na nás dýchne tajemná atmosféra onoho místa. Jaké příběhy jsou vepsány do starobylých zdí, co nás zde čeká?

 

LABYRINT CHODEB A NEJEDNO PŘEKVAPENÍ

Sv. Markéta je rozdělena na dvě části. Starý trakt: bývalý kostel a nový trakt: bývalý klášter. Vzhledem k tomu, o jak rozsáhlý komplex se jedná, s nesčetnými místnostmi a schodišti, bychom se tu bez našeho průvodce zajisté ztratili. 
Ještě za bílého dne s Josefem procházíme celý objekt od sklepa až po půdu a dozvídáme se spoustu zajímavostí. Dle místní 18--1-.jpgklášterní kroniky byla sv. Markéta pohřebištěm mnichů. V současné době majitelé celý komplex postupně opravují. V přízemí bývalého kostela při odkrývání starých zteřelých podlah, nejednou objevili lidské kostry. Otec Pepy v jedné místnosti vykopal lidské ostatky a přemístil je na jiné, pro něho vhodnější místo. Jenže poté, se začaly dít na sv. Markétě podivné a nepříjemné události paranormálního charakteru. Tudíž pan majitel usoudil, že bude vhodné, uložit ostatky zemřelého zpět a také tak učinil. Od té doby všechny paranormální projevy ustaly a na Markétě se opět rozhostil klid. 
Mladý muž zde prožil většinu svého dětství a vzpomíná, jak si s ním hrávalo jakési děcko. Prý ho považoval za reálné, až v dospívání si uvědomil, že měl dočinění s čímsi ze záhrobí. 
Od Josefa jsme se dozvěděli ohledně sv. Markéty mnoho zajímavostí a tajemných příhod, ale těm dáme prostor v připravovaném dokumentu.

V přízemí bývalého kostela jsme si založili v jedné z místností základní stanoviště, které ústilo do hlavní chodby. 6--1-.jpgTa vedla do pater, do sklepení, na dvůr a do nového traktu, takže námi byla nejvíce frekventovaná. Již po krátké době jsme pojali podezření, že nejsme na chodbě sami. Kdosi neviditelný,. sleduje každičký náš krok. Jakmile někdo z nás procházel před dveřmi do sklepa, dostavila se až nepříjemná úzkost a pocit, jakoby stálo "TO cosi" u vchodu do sklepa, a zarputile si hlídalo své teritorium.

 

DENNÍ PRŮZKUM

5--2-.jpgVybalili jsme techniku a s Ghostmetrem, teploměrem a Ghostboxem započal náš denní průzkum paranormálních jevů. Starý trakt se podobal labyrintu. V potemnělých, spletitých chodbách a místnostech se atmosféra neustále střídala. Místy byla neutrální, jinde přívětivá, ale i silně nepříjemná. Naší kolegyni Niccy si jakási entita vyhlédla za zajímavý objekt a neustále jí byla v patách. Provokativně na ní dorážela, pošťuchovala ji a dávala o sobě vědět. V druhém patře st. traktu chtěla Niccy vstoupit do jedné z místností, ale cosi ji začalo vystrkávat na chodbu a bránilo jí ve vstupu. 
Nejdrsnější energie byla na půdě. Nestačili jsme se divit, jak ošklivé to tam bylo. Zjevoval se zde černý stín, ale jakýkoliv pokus o komunikaci zůstal bez úspěchu. V temném zákoutí byla extréně nepříjemná energie. Andrii a Fandovi celým tělem projíždělo mrazení a brnění, jako by se jim pod oděvem usídlilo celé mraveniště.
10.jpgSyn paní majitelky vyprávěl, prý byla před léty na Markétě ubytovaná skupina mladých lidí. Zřejmě to byli satanisté, což nemohli majitelé tušit. Pravděpodobně na půdě prováděli nějaký rituál, po jehož praktikách zbyl u podlahy ohořelý trám. Od té doby se na půdě v určitých úsecích necítí bezpečně. Pokud si tu někdo zahrával s černou magií, není divu, že se tu dá atmosféra krájet. Naštěstí sv. Markéta znovu nevzplála, poněvadž by tomu nebylo poprvé, kdy vyhořela. 

Čas neúprosně kvapil a než bude tma, je zapotřebí pořídit ještě nějaké záběry z exteriéru. Fotíme, točíme, Niccy sedí na zídce, aby pořídila z výšky hezké záběry, když tu k nám přichází Pepa, pro nás s neznámým mladíkem. Při představování zjišťujeme, že se jedná o jeho příbuzného Jirku, který si přeje být součástí našeho vyšetřování paranormálních jevů. Přijel za námi z Německa. Jeho přítomnost vítáme s radostí, poněvadž i on má k místu blízký vztah. Jako malý kluk si na Markétě rovněž hrával s jakýmsi dětským přízrakem. Prý zde od dětství často pobýval, ale pouze přes den. V noci se tu bál. Tohle bude jeho noční premiéra. 
Jak tak venku debatujeme, Niccy se nemůže zbavit dojmu, že na nás někdo z bývalého kostela kouká. Sice nikoho nevidí, ale je si naprosto jista tím, že právě z jednoho z oken nás někdo pozoruje, co děláme.

9.jpg

 

PARANORMÁLNÍ MLSOUN                                                                                                                                               

Zvedá se vítr a nebem se začínají prohánět temná mračna. Nebude tomu trvat dlouho, pravděpodobně přijde pořádný slejvák a bouřkablank-2-grids-collage.jpg. Vracíme se do naší základny, abychom se posilnili doma upečenou bábovkou, a Pavel připravuje Kinectkameru. Uplyne pouhých pár minut a díky technické vymoženosti, jež třímá Pavel v rukou, vidíme, ejhle na židli vedle bábovky si hoví postavička jakéhosi ducháčka. Rovněž neodolala sladkému pokušení a dopřává si alespoň energetického bábovkového opojení. Jenže než se člověk nadál, byla pryč. Snad se řádně posilnila ke komunikaci s námi. Stejně jako další entity, které nasávaly energii z našich baterií, (což se během vyšetřování projevilo na všech přístrojích). 
To nám to tu hezky začíná…  

V II. díle našeho vyprávění se dozvíte, jak probíhalo noční vyšetřování paranormálních jevů. Kdo se s námi dal do hovoru, a co Jirku a Pepu k smrti vyděsilo. Takže se máte na co těšit…

Andria Trinity

 

Náhledy fotografií ze složky Bývalý kostel sv. Markéty